Kaçkarlarda yapılan yol çalışmaları

Günübirlik uzun süreli dağcılık, kampçılık, trekking faaliyetleri.
Cevapla
uzman
Mesajlar: 3
Kayıt: 01 Eki 2020 23:14

Kaçkarlarda yapılan yol çalışmaları

Mesaj gönderen uzman »

Bölgemizde gerek "Yeşil yol" kapsamında yapılıp tamamlanan ve yapımına devam edilen yol çalışmaları hakkında bilgi paylaşabileceğimiz bir başlığın faydalı olabileceğini düşünüyorum.
Yeşil yol hakkında tam anlamıyla ne DOKAP ın sayfasında ne bölge illerin özel idare sayfalarında ne de medyada detaylı doyurucu bir bilgi yok, Rize ilimizde bildiğim iyileştirme yapılacak birkaç yol ve yeni bağlantıyı sırayla paylaşayım.
Yeşil yol bölge illerini birbirine bağlayan yolları iyileştirip bağlantısı olmayan birkaç noktada ise yeni bağlantılar yapılıp yaylaları birbirine bağlamayı planlıyor. Etap etap yapıldığı söyleniyor şuan.
-Rize ilimiz için ilk etap İkizdere Çağırankaya yaylasını Çamlıhemşin yaylalarına bağlamak bunun için Küçükçayır, Andon yaylasından Çağırankaya yaylasına var olan çok kötü durumdaki yolda ciddi iyileştirme çalışmaları yapılıyor. Buraya ulaştıktan sonra yine var olan Çağırankaya(İkizdere) - Eğnaçor (Çayeli) - Baldaş aşıtı - Ortaklar (Çamlıhemşin) - Ortayayla (Çamlıhemşin) - Verçenik (Çamlıhemşin) güzergahında da iyileştirmeler yapılacak deniyor.
-Yine Çağırankaya yaylasına Güneysu'dan bağlantıyı sağlayan Handüzü yaylası yolunun da tamamı beton dökülüp genişletildi.(Kasım 2019 - Eylül 2020)
-Çamlıhemşin yaylalarımızın çoğuna ulaşımı sağlayan Çat vadisi'nin Çat düzü ve Kale yaylası yol ayrımına kadar olan bölümü genişletilip beton döküldü (ağustos-eylül 2020)
-Kale yaylası (yol ayrımına kurulan beton tesisi ile ) yolu da beton dökülmeye başlandı (ağustos - eylül 2020)
-Yeşil yol projesi kapsamında Rize ilinde benim bildiğim yeni yapılacak tek bağlantı yolu olan Samistral - Yukarı kavron bağlantı yolu 2 yıl önce başlanmasına rağmen protestolar ve mahkeme süreçleriyle bitirilememişti bu yıl gidemediğim için bitirildiği söylense de son durumu bilmiyorum.
-Çayeli İncesu (marbudam) yayla yolu çok kötü durumdaydı son iki yıldır, eylül ayındaki fırtınalarla beraber yol neredeyse kullanılmayacak duruma gelince müdahalede bulunup kritik birkaç noktada iyileştirmeler yapıldı. (http://www.rizeozelidare.gov.tr/cayeli- ... klestirdik) (bu çalışmanın Yeşil Yol projesi kapsamında olduğunu zannetmiyorum)
-
- Ve bence 2020 yılının en şaşırtıcı ve sevindirici haberi geldi yüzyıllardır İspir'i Rize yaylalarına patikalar ve at yolları bağlıyordu, aşağıda paylaşacağım videoda öğrendiğim kadarıyla İspir Belediye başkanı'nın çabalarıyla ve iki ilin koordinasyonuyla Kaçkarlar üzerinden Rize'yi İspir'e bağlayan yola başlandı.Yol Çamlıhemşin Kaleköy (Kale yaylası), Çiçekli yayla yol ayrımından İspir Çamlıkaya (Hunut) u birbirine bağlıyor. Yol yeşil yol projesi kapsamında mı yapıldı bilmiyorum ama çalışmalarına ağustos 2020 de başlandı eylül sonu itibariyle iki taraftan da yapılan çalışmalar ile sona yaklaşıldığı söyleniyor. Hava şartları iyi olursa ekim ayı içerisinde 3000 metreyi aşan aşıtları geçerek iki ili bağlayan bu yolu kar yağmadan gidip görmeyi planlıyorum. Gidebilirsem aldığım görselleri buradan paylaşıyor olacağım.Resim Resim Resim

https://www.facebook.com/erz.ispir/post ... 9235078465
Eyel
Mesajlar: 1
Kayıt: 23 Eki 2012 14:27

Re: Kaçkarlarda yapılan yol çalışmaları

Mesaj gönderen Eyel »

Sevgili Uzman Bey,
bu foruma arada sırada göz atan bütün dağcılar, büyük bir emekle verdiğiniz bu haberlere coşkuyla seviniyorlar. Ve hatta, Kavron - Mezovit arasındaki beton yolu, söylenti de olsa Mezovit - Zirve arasındaki teleferiği sabırsızlıkla bekliyorlar.
Sağlıcakla
uzman
Mesajlar: 3
Kayıt: 01 Eki 2020 23:14

Re: Kaçkarlarda yapılan yol çalışmaları

Mesaj gönderen uzman »

Geçen haftalarda yukarıda bahsettiğim Çamlıhemşin Kaleköy İspir Çamlıkaya (Hunut) yeni yolunu deneyimlemek için fırsat kolladığımı söylemiştim, sonbahar bana bir güzellik yaptı ve belkide 3000 metrelere çıkılabilecek yılın son günü pazar gününe denk geldi. 18 ekim 2020 pazar günü yen yolu görmek için erken saatte Rize Merkez den yola koyulduk. Kale yaylasına ulaşıp dere yatağını takip edip soldaki vadiden yeni yolu kolayca bulduk. Sıkça dönüş yapan yaylacılarla karşılaştık. Öncelikle şunu söyleyeyim yeni yolun ilk kısımları eski ispir Çamlıhemşin patikasının üzerinden ilerletilmiş bu yüzden vadiden sırtlara yükselmeye başlayana kadar her şey oldukça iyi görünüyordu birkaç derin su yolu geçip bir kaç virajlı tırmanıştan sonra kötü bir süprizle karşılaştık. Aşıta yaklaştığımız 2800 - 3000 metre arasında zemin kayalık alandan geçişler için patlatılıp ezilmiş keskin taşlardan oluşuyordu. İki araç gitmemizin ve lastiklerimizin de bu koşula uygun olmasının rahatlığıyla dikkatli bir şekilde bu iki kayalık zemini geçtik ve zirveye ulaştık. Harika bir manzarası olan Şoroh geçidinden etrafınıza baktığınızda göremeyeceğiniz yer yok gibiydi hatta yakındaki isimsiz tepeye tırmanıp birkaç da resim çektik. Sonuç olarak bu yol özellikle İspir bölgesinin turizm alanda gelişmesinde rol oynayacaktır ama bu yolun tesviye edilip oturması ve normal araç trafiğine açılması bence en az 2-3 yıl sürecektir. Son olarak birkaç uyarı; bu yol üzerinden Çamlıkaya İspir'e inmeyi düşünürseniz mutlaka donanımlı bir araçla gitmenizi öneririm, Rize tarafından aşıta kadar olan bölgede aşağıdaki resimlerde de göreceğiniz üzere ciddi riskler oluşturacak zorluklara sahip...
Resim
Resim
Resim
Resim
Resim
Resim
Resim
Resim
Resim
Resim
Resim
uzman
Mesajlar: 3
Kayıt: 01 Eki 2020 23:14

Re: Kaçkarlarda yapılan yol çalışmaları

Mesaj gönderen uzman »

Eyel yazdı: 23 Eki 2020 22:05 Sevgili Uzman Bey,
bu foruma arada sırada göz atan bütün dağcılar, büyük bir emekle verdiğiniz bu haberlere coşkuyla seviniyorlar. Ve hatta, Kavron - Mezovit arasındaki beton yolu, söylenti de olsa Mezovit - Zirve arasındaki teleferiği sabırsızlıkla bekliyorlar.
Sağlıcakla
Evet sizin de dediğiniz gibi bölgemiz açısından sevindirici haberler alıyoruz. Tüm yayla yollarında betonlama ve genişletme çalışmaları yapılıyor. (planlı mı plansız mı bilemiyorum yapıldıktan sonra öğreniyoruz, İl özel idare sayfasında yeterli bilgi yok bu konuda) Hatta geçen gün Google Earth dan gördüğümü aktarayım, Kavron ve Palovit vadisini eylül ayı içerisinde yeniden fotoğraflayıp yüklemişler. Samistral - Yukarı Kavron yolu tamamlanmış, Trovit -Apivanak Palovit yaylalarını birbirine bağlayan Horon geçidinin (2750 mt) zigzaglı kısmı daha genişletilip kısaltılmış.
Teleferik projesi hakkında detaylı bilgi Rize İl Özel İdare sayfasında mevcut. Hatta 2. katta ciddi anlamda hazırlanmış 3 boyutlu topoğrafik modeli de mevcut. Projede 37 km lik bir hattan bahsediliyor. Alt istasyonlar Ayder'den başlayıp Hazindak-Amlakit-Samistral gibi yakın bölgelere gidiyor, daha üst istasyonlar da dediğiniz Mezovit-Zirve arasındaki üst istasyonlar oluyor sanırsam. Ayder dönüşümü başladığına göre yakın zamanda alt istasyonların çalışmasına başlanacağını düşünüyorum.
yseferoglu
Mesaj Panosu Yöneticisi
Mesajlar: 86
Kayıt: 10 Şub 2009 23:12

Re: Kaçkarlarda yapılan yol çalışmaları

Mesaj gönderen yseferoglu »

Bilgilendirme için teşekkürler.
Cevapla