Ekip:
Batuhan Tüfenk – Ordu Dağcılık İhtisas Kulübü
Ercan Kesti – Rize Çamlıhemşin Doğa Sporları İhtisas Kulübü
Mahmut Yanık – Rize KDRK Spor Kulübü
Osman Aslan – Rize Çayeli Doğa Sporları Kulübü
Recep Kulaber – Klosdağ İhtisas Kulübü
Yılmaz Seferoğlu – Ordu Dağcılık İhtisas Kulübü
Foto Albüm: http://www.kackar.org/dosyalar/kackarkis/
Video: https://www.youtube.com/watch?v=qJcxJAF8MyE
Gps: http://www.kackar.org/dosyalar/gps/kackarkis20.zip
Faaliyet Özeti:
Şubat ayının 15'inden sonra çeşitli kaynaklardan bölgenin hava durumunu, yağış miktarını sürekli not almaya başlayarak, faaliyet için uygun tarihi belirlemeye çalıştık. Sonunda 7-10 Mart tarihinin olabilecek en uygun tarih olduğuna karar verdik.
7 Mart Cumartesi: Ayder’e araçla ulaşılarak saat 05:00'te Yukarı Kavrun Yaylasına yürümeye başladık. Kısa bir süre sonra Hedikleri taktık. Saat 07:30 da Galerdüzüne ulaştık kısa bir mola verdik. Saat 11:00'de Aşağı Kavrun Yaylasına, 13:45'te Yukarı Kavrun Yaylası'na ulaştık. Yalçın Şahin abimizin evine girdiğimizde saat 14:00 olmuştu.
8 Mart Pazar: Saat 07:00'de uyanarak kahvaltı vb. hazırlıkları yaparak 08:00'de Yukarı Kavrun Yaylası’nda Mezovit ana kamp alanına doğru yola çıktık. Mezovitin giriş kapısına vardığımızda saatlerimiz 09:50'yi gösteriyordu. 15 dk mola verdik, saat 12:00'de kamp alanına vardık.
9 Mart Pazartesi: Zirve günü. Saat 02:00 kalkış saati olarak belirledik, 03:00'te zirve için çadırlardan yola çıktık. 3 saat sonunda 06:00'da Küçük buzul girişine ulaştık ve aynı yerden dönüş yapacağımızı düşünerek hedikleri burada bıraktık. Girişte kayalık alanlar tirmanışı biraz yavaşlattı, küçük buzul tırmanışı tahminimizden uzun sürdü, 11:00'de hedeflediğimiz noktanın biraz altından tam olarak 3800m. irtifada kuzey klasik rotaya bağlandık. Zirveye 230 metrelik yürüyüş yolu kalmıştı. 12:15 gibi 3932 metrelik zirveye ulaştık. Bulutsuz açık bir hava, hafif bir rüzgar vardı. 1 saat civarı zirve kalıp dönüşe geçtik. Küçük buzul rotasında yeteri kadar kar kalınlığı ve emniyet noktası olmadığı için inişi büyük buzul üzerinden yapmaya karar verdik. Sırt boyu iniş yaparak, güney klasik rotanın geçitine ulaştık. Saat 16:00'da geçitin 30-40 metre kadar bir tık üstünden yaklaşık 60-70 metrelik çığ parkurunu sırayla geçmeye başladık. Hattı ilk Batuhan geçti, çığ kaytanlarını açarak en az 20'şer metre aralıklarla geçişi tamamladık. Faaliyet öncesi hava durumunu çok iyi takip etmek gerekiyor, bu bölge en az 10 -12 gündür hiç yağış almamıştı, son yağan kar erimiş, mevcut karda iyice oturmuştu. 17:10 da büyük buzul geçitine ulaştık. Buzulun zirvesinde 30-40 metrelik bir alanda kar iyice erimiş, kaygan çamurlu bir bölüm vardı, 60 m lik ipi açarak kara kadar iple iniş yaptık, bu tip noktalarda son inişi 30 m. yapıp ipi toplayan Recep abi oldu. Başka bir yerde de ip açmadık, büyük buzulun zaten girişi ve bitişi biraz dik geri kalan kısımlar oldukça rahat. Buzulun altına yani mezovit den bakınca girişine ulaştığımızda saat yaklaşık 18:45 civarıydı. Ercan ve Batuhan Küçük buzulda bıraktığımız malzemeleri toplamak için tekrar yukarı yükseldiler. Yaklaşık 1,5 saat kadar onları bekledik, kampa ulaştığımızda saat 21:15 olmuştu. Recep abi bizden önce kampa gitmişti onun ısıttığı çaydan içip bir şeyler atıştırdık. Bir ara çay bardağı ile uzandım, orada uyuya kalmışım yarıya kadar dolu sıcak çay üzerine dökülünce uyandım. Sabah 2 te başlayan zirve faaliyeti 19 saat sonra 21'de sona ermişti. Amacımız zirve sonra kampı toplayın Kavrun'a inmekti ama faaliyet uzayınca Mezovit'te bir gece daha kalmaya karar verdik. Küçük Buzulun bu kadar zorlayacağını bilsek sanırım direk Büyük Buzul üzerinden zirve denerdik.
10 Mart Salı: Saat 07:30 gibi Mezovit çayırından yola çıktık, 2 saat sonra 09:30 da kavrundayız. Eve girip bir şeyler atıştırıp Ayder'e inişe geçiyoruz. 14:50'de Ayder'e, 15:20'de Çamlıhemşin'e indik. Burada tüm ekip bir şeyler yedikten sonra, vedalaştık.
Kullanılan Malzemeler:
Kask, Kazma, Krampon, Kemer, Hedik, Çığ Kaytanı herkeste vardı. Buz burgusu, Tibloc, Çığ yaşam sinyal cihazı (3 kişide vardı), Çığ Sondası (2 adet), Kürek (3 adet), 60 m ip, 30 m ip, Gps, Telsiz (2 adet), Mobil makara (2 adet), Yeteri kadar yardımcı ip, perlon, karabina, friend, stopper vb. emniyet araçları.
Recep Kulaber'in Raporu:
https://recepkulaber.blogspot.com/
http://www.kackar.org/dosyalar/recepkul ... karkis.pdf






