Yeşil yol hakkında tam anlamıyla ne DOKAP ın sayfasında ne bölge illerin özel idare sayfalarında ne de medyada detaylı doyurucu bir bilgi yok, Rize ilimizde bildiğim iyileştirme yapılacak birkaç yol ve yeni bağlantıyı sırayla paylaşayım.
Yeşil yol bölge illerini birbirine bağlayan yolları iyileştirip bağlantısı olmayan birkaç noktada ise yeni bağlantılar yapılıp yaylaları birbirine bağlamayı planlıyor. Etap etap yapıldığı söyleniyor şuan.
-Rize ilimiz için ilk etap İkizdere Çağırankaya yaylasını Çamlıhemşin yaylalarına bağlamak bunun için Küçükçayır, Andon yaylasından Çağırankaya yaylasına var olan çok kötü durumdaki yolda ciddi iyileştirme çalışmaları yapılıyor. Buraya ulaştıktan sonra yine var olan Çağırankaya(İkizdere) - Eğnaçor (Çayeli) - Baldaş aşıtı - Ortaklar (Çamlıhemşin) - Ortayayla (Çamlıhemşin) - Verçenik (Çamlıhemşin) güzergahında da iyileştirmeler yapılacak deniyor.
-Yine Çağırankaya yaylasına Güneysu'dan bağlantıyı sağlayan Handüzü yaylası yolunun da tamamı beton dökülüp genişletildi.(Kasım 2019 - Eylül 2020)
-Çamlıhemşin yaylalarımızın çoğuna ulaşımı sağlayan Çat vadisi'nin Çat düzü ve Kale yaylası yol ayrımına kadar olan bölümü genişletilip beton döküldü (ağustos-eylül 2020)
-Kale yaylası (yol ayrımına kurulan beton tesisi ile ) yolu da beton dökülmeye başlandı (ağustos - eylül 2020)
-Yeşil yol projesi kapsamında Rize ilinde benim bildiğim yeni yapılacak tek bağlantı yolu olan Samistral - Yukarı kavron bağlantı yolu 2 yıl önce başlanmasına rağmen protestolar ve mahkeme süreçleriyle bitirilememişti bu yıl gidemediğim için bitirildiği söylense de son durumu bilmiyorum.
-Çayeli İncesu (marbudam) yayla yolu çok kötü durumdaydı son iki yıldır, eylül ayındaki fırtınalarla beraber yol neredeyse kullanılmayacak duruma gelince müdahalede bulunup kritik birkaç noktada iyileştirmeler yapıldı. (http://www.rizeozelidare.gov.tr/cayeli- ... klestirdik) (bu çalışmanın Yeşil Yol projesi kapsamında olduğunu zannetmiyorum)
-
- Ve bence 2020 yılının en şaşırtıcı ve sevindirici haberi geldi yüzyıllardır İspir'i Rize yaylalarına patikalar ve at yolları bağlıyordu, aşağıda paylaşacağım videoda öğrendiğim kadarıyla İspir Belediye başkanı'nın çabalarıyla ve iki ilin koordinasyonuyla Kaçkarlar üzerinden Rize'yi İspir'e bağlayan yola başlandı.Yol Çamlıhemşin Kaleköy (Kale yaylası), Çiçekli yayla yol ayrımından İspir Çamlıkaya (Hunut) u birbirine bağlıyor. Yol yeşil yol projesi kapsamında mı yapıldı bilmiyorum ama çalışmalarına ağustos 2020 de başlandı eylül sonu itibariyle iki taraftan da yapılan çalışmalar ile sona yaklaşıldığı söyleniyor. Hava şartları iyi olursa ekim ayı içerisinde 3000 metreyi aşan aşıtları geçerek iki ili bağlayan bu yolu kar yağmadan gidip görmeyi planlıyorum. Gidebilirsem aldığım görselleri buradan paylaşıyor olacağım.

https://www.facebook.com/erz.ispir/post ... 9235078465