Kaçkar Kavrun Dağı 3932 - Kuzey Rota

Altıparmak, Bulut, Verçenik, Kavrun Dağları zirve tırmanış rotaları, tavsiyeler, zirve notları.
Cevapla
yseferoglu
Mesaj Panosu Yöneticisi
Mesajlar: 86
Kayıt: 10 Şub 2009 23:12

Kaçkar Kavrun Dağı 3932 - Kuzey Rota

Mesaj gönderen yseferoglu »

Etkinliğin Adı : Kaçkar (Kavrun) Dağı yaz tırmanışı (Kuzey Klasik Rota)
Etkinliğin Tarihi : 19 – 21 Ağustos 2010 (2 gece 3 gün)
Katılımcı Listesi : H. Yılmaz SEFEROĞLU, Mahmut UZUNÖMEROĞLU, Alpay DEMİRSOY (zirve günü)
Kamp Bilgileri : 1. Gün Mezovit Çayırı / 2. Gün Mezovit Çayırı
Hava Durumu : 1. Gün az bulutlu, 2. Gün açık, 3. Gün sağanak yağışlı çok bulutlu
Teknik Malzeme : Kask

Ulaşım Bilgileri
Ordu - Merkez / Rize – Çamlıhemşin: 320 km (3,5 Saat)
Rize – Çamlıhemşin / Ayder Yaylası: 17 km (25 dk)
Ayder Yaylası / Yukarı Kavrun Yaylası: 12 km (araçla 45 dk)
Yukarı Kavrun Yaylası / Mezovit (Öküz) Çayırı: 5 km (yaya 2,5 saat)

1 Eylül 2017

Foto: http://www.ordudagcilik.com/dagtirmanis ... zirve2017/

Video: https://www.youtube.com/watch?v=gCrJc3ro8H8

Gps: http://www.kackar.org/dosyalar/gps/kack ... marsis.zip (kml-gpx)

26 Temmuz 2014

Foto: http://www.kackar.org/dosyalar/kackar14

Video: https://www.youtube.com/watch?v=GXXMnC-B7J4

20 Ağustos 2010

Foto: http://www.kackar.org/dosyalar/kackar10

Video: https://www.youtube.com/watch?v=KU61cSuwKlU

Gps: http://www.kackar.org/dosyalar/gps/kackar10-zirve.zip

Resim

Kaçkar Kavrun Dağı 3932 metrelik rakımıyla Kaçkar Dağları'nın en yüksek zirvesidir.
Ayder-Yukarı Kavrun (12 km) hattını dolmuşla yada kendi aracınızla geçmeniz mümkündür.
Yukarı Kavrun Yaylası'ndan Çadır atmaya müsait bir çok alan vardır. Çadırınız yoksa Yukarı Kavrun Yaylası'nda pansiyonda kalıp sabah erkenden yola çıkıp 2 saat'de Mezovit'e ulaşabilirsiniz. Pansiyon fiyatları kişi başı bir gece konaklama+kahvaltı 60 tl. civarındadır.
Şahin Cafe Pansiyon 0 535 942 10 55 / 0 464 651 70 93

Kaçkar Dağı'na kuzey taraftan yaklaşanların tırmanabileceği en kolay yani klasik rotasıdır. Teknik açıdan oldukça kolay, ancak çürük bir rotadır. Buradan Kaçkar Dağı'nın kuzey yamaçları çok net gözükecektir. Derenin bittiği yere kadar yükselip, gözden kaybolduğu yerin arkasındaki çarşak - buzultaş setlerinin sağında yer alan dik ve belirsiz patikayı izleyin. Bu patika sizi ilk moren setinin üzerine, dağın kuzey yüzü ve buzulunun dibine çıkartacaktır. Ortam bir anda yeşillik ve sulaktan kurak ve taşlık, gri araziye dönüşmüştür. Rota, küçük buzul olarak bilinen dağın kuzey yüzü altına yataklanmış, size göre solda yer alan buzul dilinin tabanı boyunca yükselmektedir. Buradan sonra arasıra karşılaşılan taş babaları izleyerek, yine dik bir çarşak setini tırmanın ve buzulun dilinin tabanı boyunca doğu yönüne ilerleyin. Bir süre sonra, ileride gözüken kaya kule ve sivrilerinin arasında kalan bir bele (burası dağcılar arasında kapı olarak bilinir) çıkan çirkin bir çarşak yamacı (mevsim erkense kar yamacı) ve bunu zikzaklarla kesen bir patika karşınıza çıkacaktır.

Kapıdan sonra (3500 m.) gerisi çürük, kayalık bir sırt üzerinde bazen boşluk hissi veren zor bir yürüyüştür. Bu rota çok tırmanıldığı için, rota üzerinde birçok taşbaba ve işaretler yer almaktadır, Kapı'dan Kaçkar Dağı'na yüzünüzü dönünce, hafif sol tarafta kalan kayalardan tırmanmaya başlayın. Ara sıra derin çentikleri andıran çürük kayalı yerler ve geniş sırtlar üzerinden tırmanın. Zirveye varan sırtın son 200 metresi daha yatık olmasına rağmen, çok daha çürük ve çarşaklıdır, aşağıdan gelenlere taş düşürmemek amacıyla çok dikkatli tırmanmalısınız. Ortalamanın altındaki ekiplerin 1 günde tırmandığı bu rota, hızlı ekiplerce 2 saatte tırmanılmıştır. Dönüş aynı rotadan yapılmalı ve sis bastığı taktirde (yüksek bir ihtimaldir özellikle geç saat kalınırsa) yolu kaybetmemek için rotada çıkılan yerler akılda tutulmalı ve taş babalara dikkat edilmelidir. Gps'le tırmanıp iz bırakmak son derece rahatlatıcı olabilir.

Tecrübesiz ekipler, daha yavaş gidip rota aramakla zaman kaybedecekleri için, tırmanışa başlamak üzere gün doğmadan yola çıkmalıdırlar. Bu rotanın bazı etaplarında tecrübesiz kişiler için emniyet almak gerekebilir. Kapı'ya çıkan son etap ve bazı boşluklu kayalık etaplarda, daha tecrübeliler kısa bir iple önden gidip, arkadan geleni emniyete alabilir. Tırmanıcılar her zaman için KASK takmalıdırlar. Erken mevsimde (Haziran, Temmuz) rotada kar - buz olabileceği için klasik bir buz kazması ve belkide bir çift krampon taşımak gerekir.
Bu rota dağın kuzeyinde yer alan teknik rotadan tırmanıp, kuzeydeki kamplarına kolay şekilde inmeyi amaçlayan ekiplerce kullanılır. İniş normal şartlarda, ortalama bir ekibe 2-5 saat arası alabilir. Rota yüksekliği Mezovit Çayırı'ndan zirveye yaklaşık 1130 m. yürüyüş rotasının uzunluğu kapı'ya yadar 1.2 km kapıdan sonra 800 m. toplamda 2 km. dir.

20 Ağutos 2010 zirve faaliyetimiz.

Kampa Ulaşım (19 Haziran 2010)

          19 Haziran 2010 günü sabah 03.00 gibi Ordu merkezden özel aracımızla Çamlıhemşin ilçesine yola koyulduk. 07.00’de Çamlıhemşin’e 07.30 gibi Ayder Yaylası’na vardık. Ayder’de Yukarı Kavrun dolmuşunun kalkış saatine bekleyene kadar biraz dolaşıp zaman geçirdik. Ramazan ayı nedeniyle Ayder Yaylası çok sakindi. 09.00 gibi Yukarı Kavrun dolmuşuna bindik 10.00 gibi Yukarı Kavrun Yaylası’na vardık. Yukarı Kavrun Yaylası yaklaşık 300 evi, bir pastaneyi, bir kahvehaneyi, 2 3 bakkal-cafeterya, bir cami’yi barındıran Zirve çıkışı öncesi bu tip ihtiyaçları görebileceğiniz son yerleşim yeridir. Burada biraz oyalanıp yakın aile dostlarımızın muhlama ikramından sonra saat 11.00 gibi Mezovit Çayırı’na varmak üzere yola çıktık. 12.40 gibi Mezovit Çayırı’nın kapısına vardık. Kamp alanına vardığımızda saat 14.00’ü gösteriyordu. Günü Mezovit’i gezip resim çekmekle geçirdik Kaçkar Kavrun Dağı’nın görüntüsü çok güzeldi, kamp alanının sağ tarafında bir tepeye çıkıp ertesi günkü zirve rotasını inceleyip resimler çekme şansım oldu. Hava gayet güzeldi bu güzel havanın ertesi günde devam etmesi umuduyla akşam üstü dinlenmek için çadırımıza çekildik. Gece bir ara uyanıp çadırdan dışarı çıktım saat 02.00 gibiydi gökyüzüne baktım yüksek rakımda olduğumuz için yıldızların görüntüsü mükemmeldi, gökyüzündeki yıldızlar kum gibi çok yoğundu. Hava sıcaklığı 6 derecelerdeydi.

Resim

Zirve Günü (20 Haziran 2010)

          Sabah uyandığımızda saatler 05.00’i gösteriyordu. En büyük korkumuz havanın bulutlu, sisli olmasıydı zirve faaliyeti için burada 1 2 gün oyalanırsak faaliyetin devamı için zaman kalmayacaktı. Kaçkar Kavrun çıkışından sonra Kemerli Kaçkar ve Kaçkar Altıparmak Dağı’na çıkıp Kaçkar üçlemesi yapmayı planlıyorduk. Sisli bir havada da zirve çıkışı yapmak bize göre tehlikeli ve gereksizdi, sonuçta bizim bu ilk zirve denememizdi daha önce de denemiştik fakat sisten dolayı Kapı denilen yere çıkmadan geri dönmüştük.

Resim

          Kahvaltı yapıp hazırlandıktan sonra saat 05.30 gibi yola çıktık güneş doğudan dağın tam zirvesine vuruyordu ve hava mükemmeldi. Biz normalde iki kişiydik kamp alanında tanıştığımız Alpay beyde zirve faaliyetine katılmak istedi ve 3 kişi çıkışa başladık. 05.45 gibi çarşak (döküntü taş, çakıl) kısma vardık 06.00’da büyük buzul’un karşısından buzulun altında çıkış çalışması yapan kişileri gördük. Kapı rotası önceki gün çıktığım tepeden basit gibi görünüyordu çarşak yürüyüşü o kadar da kolay değil Kapı’ya vardığımızda tırmanışa başlayalı 2 saat olmuş ve saat 07.30 olmuştu. Burada yaklaşık 15-20 dk mola verdikten sonra 07.50 de sırt rotasını tırmanmaya başladık. Bir süre sonra ekipten biri devam etmek istemedi ve 2 kişi devam ettik. Ok işaretlerini taşbaba’ları takip ederek saat tam 10.00’da zirveye vardık. zirvede hava mükemmeldi havada bulut yok denecek kadar azdı. Bol bol resim ve video çektik. 10.00’da vardığımız zirve 30 dk zaman geçirdikten sonra 10.30 gibi inişe başladık ve 12.40 da kapı’ya vardık. İnişi diğer kapıdan yapmaya karar verdik yani çıkarken sağ tarafta kalan kapıdan indik. Dik ve kumlu bir inişti. 14.30 gibi inişi tamamladık. İnişten 15-20 dk. Sonra nereden geldiğini anlamadığımız sis birden dağı sarıverdi. Kamp alanında Dağı göremez olduk. Bir süre sonra hava biraz açar gibi oldu ve aşağı taraftan gelen Öküzlerin tacizine uğradık. Öküzleri kovaladıktan sonra ertesi gün için dinlenmeye karar verip çadırlarımıza çekildik.

Resim

Resim

Faaliyet Sonu (21 Haziran 2010)

          Faaliyetin 3. Günü sabah 6’da kalktık. Planımız Seldar Geçiti’nden Göller Bölgesi’ne çıkıp buradan Çeymakçur Vadisi’ne inmekti. Aşağı Çeymakçur - Palakçur rotasından Kemerli Kaçkar’ın altındaki göle kamp atıp 4. Sabahı Kemerli Kaçkar zirvesi planlıyorduk. Buda sorunsuz geçerse eğer kendimizi yürüyecek güçte görürsek zirve dönüşü kampı toplayıp 3-4 saatlik bir yürüyüşle Avusor Yaylası’ndan Yukarı Kaçkar Yaylası’na geçip 5. Günün Sabahı Kaçkar Altıparmak Dağı’na da zirve yapıp 6. Günün sabahı Kaçkar Vadisi’ni takiben köyümüzün (Çingit) yaylaları Yukarı Kaçkar Yaylası – Aşağı Kaçkar Yaylası - Huser Yaylası ve Ayder Yaylası rotası ile gezimizi bitirmeyi planlıyorduk. Fakat 3. Günün başlayan yağmur ve yoğun sis bitecek gibi görünmüyordu. Bu yoğun sisin içinde zirve çıkışı için yola çıkanları görünce biraz şaşırdım. Bu yoğun siste zirveye çıkmak bana göre çok gereksiz ve riskliydi sonuçta sis yüzünden manzara görme şansınız olmayacaktı. Pançolarımızı giyip saat 08.00’de Seldar Geçiti’ni vardık Göller bölgesine indiğimizde saat 09.30’du. Çeymakçur Vadisi’ne inen yerde sisin dağılması umuduyla yaklaşık 1 saat mola verdik. Bu noktadan sırttan Kavrun tarafına 100 metre kadar yürürseniz cep telefonu çekiyor. 10.30 gibi Çeymakçur’a inişe başladık fazla umudumuz yoktu saat 12.00 de Yukarı Çeymakçur’a vardık ve gezimizin en kritik noktası olan Aşağı Çeymakçur Yaylası’nı geçtikten sonra karşımıza çıkan Palakçur-Galer Düzü ayrımına geldik. Ya Palakçur Yaylası’na dönüp rotaya devam edecektik yada Galer Düzü’ne inip Ayder’de faaliyeti bitirecektik. Sabah başlayan yağmur duracak gibi görünmüyordu ayrıca her yer sisti 20 metre ilerdeki evleri zar zor görüyorduk bu yüzden Ayder’e dönme kararı aldık Hızlı bir yürüyüşle 13.30 gibi Galer Düzü’ne vardık buradan geçen bir kamyonetin kasasına atlayıp 14.00 Ayder’e vardık ve Faaliyeti bitirdik.

Resim

Tavsiyeler, Tespitler
          Sırt rotası Kapı’dan önceki 1. Kısımdan biraz daha zor, bazı yerlerde 2. Derece kaya tırmanışı yapmak gerekiyor yani Üç nokta tekniği (2 el ve 2 ayaktan en az üçünün kayada olması) kullanılarak yükselinir. Biz Kask takmadan çıktık Kapı’dan sonra 1 belki 2 yerde taş kayması olabilir mesafeler buna göre ayarlanmalı. Gps’e ihtiyaç olmayacak kadar bol miktarda işaret ve taşbaba var. Sisli hava ihtimaline karşı Gps çok faydalı olabilir. Çıkıştan hemen önce yarım litre su içip yanıma da yarım litre su aldım ve çok yetersiz kaldı. Çıkış esnasında yanınızda en az 1 1,5 litre su olması lazım, ağır olur diye tembellik yapmayın yoksa zirvede diliniz damağınız kurur susuz aşağı inersiniz. İniş yolunda küçük buzulun orda bir çatlakta su molası verdik ve yaklaşık 2,5 3 litre su içtim. Çıkış 4 saat iniş 4 saat molalar ve zirve de geçecek süre ile birlikte toplamda 9-10 saatlik bir zaman gerekiyor.

Resim

Resim

Resim

Resim
dandy1988
Mesajlar: 1
Kayıt: 18 Mar 2010 00:12

Re: Kaçkar Kavrun Dağı Kuzey Rotası - Mezovit Klasik

Mesaj gönderen dandy1988 »

Whether crampons are necessary
For this way in 1-10 octouber's?
karadeniz5306
Mesajlar: 2
Kayıt: 14 Haz 2011 16:49

Re: Kaçkar Kavrun Dağı Zirve (Kuzey) 20 Ağustos 2010

Mesaj gönderen karadeniz5306 »

çok güzel bir anlatım yapmışsınız gezinizi bizlerle paylaştınız çok memnun oldum.
radiyev
Mesajlar: 7
Kayıt: 14 Kas 2009 20:35

Re: Kaçkar Kavrun Dağı Zirve (Kuzey) 20 Ağustos 2010

Mesaj gönderen radiyev »

Seferoğlu verdiğiniz bilgiler ve resimler için teşekkürler
rebamarvin
Mesajlar: 1
Kayıt: 29 Kas 2013 09:03

Re: Kaçkar Kavrun Dağı Kuzey Rotası - Mezovit Klasik

Mesaj gönderen rebamarvin »

Merhaba!
Burada acemi olduğum.Forumun üyesi olmaktan mutlu.
Ben burada büyük bir zaman var umuyoruz. Ve ben daha fazla geliştirmek foruma katkıda bulunmaya çalışacağım.
Ben olumlu foruma arıyorum ve üyeleri, tüm rehber paylaşım ve bana bilgimi artırmak için yardımcı olacağını umuyoruz.
darkjedi
Mesajlar: 8
Kayıt: 27 Mar 2010 00:38

Re: Kaçkar Kavrun Dağı Zirve (Kuzey) 26 Temmuz 2014

Mesaj gönderen darkjedi »

Yılmaz ciğerinize, ayağınıza sağlık çok güzel bir etkinlik olmuş. 10-15 gün sonra nasipse beraber tekrar zirve yapacağız ama anlamadığım sen senede kaç kere Kaçkar zirve yapıyorsun, maşallah yani. Bu arada senin ebatlarda bir değişim var sanki, kilomu almışsın yoksa vermişsinmi tam anlayamadım artık.
yseferoglu
Mesaj Panosu Yöneticisi
Mesajlar: 86
Kayıt: 10 Şub 2009 23:12

Re: Kaçkar Kavrun Dağı Zirve (Kuzey) 26 Temmuz 2014

Mesaj gönderen yseferoglu »

Hocam bu aralar formdayım, her gün 6 km koşuyorum. Normalde senede 1 zirve ama Bu sene 25 Temmuzda derneği götürdüm erken bir zirve yaptım, Ağustos ayında boşluk bulabilirsem 17'sinde KDRK ile Altıparmak ve 25'inde seninle Kaçkar güney planımız var. En son Eylül sonu annemleri almaya gidince Kemerli Kaçkar düşünüyorum 1 senede 4 zirve yaparsam güzel olur.

http://www.milliyet.com.tr/4-bin-metred ... er-317349/

http://www.ordu.bel.tr/Haber/4-BIN-METR ... 9oL0-N_smM
darkjedi
Mesajlar: 8
Kayıt: 27 Mar 2010 00:38

Re: Kaçkar Kavrun Dağı Zirve (Kuzey) 26 Temmuz 2014

Mesaj gönderen darkjedi »

Ey maşşallah, birde medyatik olmuşsun bakıyorum.
livan08
Mesajlar: 6
Kayıt: 13 Tem 2013 14:01

Re: Kaçkar Kavrun Dağı Zirve (Kuzey) 26 Temmuz 2014

Mesaj gönderen livan08 »

paylaşım için teşekkürler Yımaz bey
yseferoglu
Mesaj Panosu Yöneticisi
Mesajlar: 86
Kayıt: 10 Şub 2009 23:12

Re: Kaçkar Kavrun Dağı Zirve (Kuzey) 26 Temmuz 2014

Mesaj gönderen yseferoglu »

rica ederim amacım bölgeye gidecek doğaseverlere yardımcı olmak.
Cevapla