Etkinliğin Adı : Kaçkar Altıparmak Dağı yaz tırmanışı (Avusor Simge Pansiyondan Kuzey-Batı Rota)
Etkinliğin Tarihi : 27 Ağustos 2012
Katılımcı Listesi : H. Yılmaz SEFEROĞLU, Adem KESİCİ
Kamp Bilgileri : Kamp Yok (günübirlik)
Hava Durumu : Parçalı Bulutlu
Teknik Malzeme : Kask
27 Ağustos 2012'de gerçekleştirdiğimiz faaliyetin
Foto: http://www.kackar.org/dosyalar/kackar12
Video: https://www.youtube.com/watch?v=QWKJNSi-1RQ
Gps: http://www.kackar.org/dosyalar/gps/altiparmakzirve.zip
26 Ağustos 2012
Geçen sene Kemerli Kaçkara zirve yaptığım Adem ile 2012 yazı için Altıparmak zirveyi planlamıştık. Avusor Simge Pansiyona gittiğimde Ademin Avusorun alt mahallesi olan Taşlık mevkiinde yayla işleriyle uğraştığını öğrendim. Babası ve pansiyonun sahibi Reşit KESİCİ ile konuşup yarın sabah erkenden geleceğimi belirttiğim oda herhangi bir sorun olmayacağını söyledi ve pansiyondan ayrıldım. Uzun süredir yayladalar Ağustos başından beri havalar son derece kötü geçmişti Ademle telefon ile de görüşme şansım olmamıştı.
27 Ağustos 2012 (zirve günü)
Saat 06:45 gibi Huser'den çıktım Simge Pansiyona vardığımda saat 07:15 gibiydi. Adem de beni bekliyordu yanında amcası Ahmet KESİCİ vardı, Ahmet bey Avusor çevresini çok iyi biliyor çıkacağımız alternatif rotayı keşfeden kişidir.
Kemerli zirveye defalarca çıkmış ve ATATÜRK sevgisini buradada belli eden güzel insan.
Altıparmak Dağı'nda da kendi zirvesi var, Bizim çıktığımız defterli zirvenin yan zirvesine de çıkmış ve büyük bir taşbaba yapmıştır.
Panoramio.com daki resimleri linktedir. http://www.panoramio.com/user/3266331 Ufak bir sohbetten sonra Pansiyona yöneldik kısa bir kahvaltıdan sonra son kontrolleri yaptık ve saat 07:32 de zirve için yola koyulduk.
Dargovit aşıtına çıkan patikayı takip ederek saat 08:32 de tam 1 saatte Dargovit Aşıtına vardık. Altıparmak Dağları tam karşımızdaydı. Burası Kaçkar Vadisi'nin başlangıç yeri Kaçkar (Tar) Deresi'ni oluşturan kollar buradan izlenebiliyor. 1,5-2 km Aşağıda Yukarı Kaçkar Yaylası var. Eskiler Altıparmak Dağları için Asıl Kaçkar Dağları burası derler. Çünkü Vadinin adı Kaçkar Vadisi, vadiden akan dere Kaçkar Deresi, vadideki yaylalar Aşağı Kaçkar Yaylası ve Yukarı Kaçkar Yaylası, vadide Kaçkar Gölü adında birde göl var. Herşeyin adının Kaçkar olduğu bir vadide dağın adınında Kaçkar olması gayet normaldir. Kaçkar Dağı 3932 olarak adlandırılan dağ silsilesinin gerçek adı Kaçkar Kavrun Dağları'dır. Dargovit geçitinde 5 dk lık bir moladan sonra aşağıya Hızarkapı geçitine doğru inişe geçtik. Bu dağa dağ kulupleri genelde Dağın Yukarı Kaçkar Yaylası tarafına bakan Kuzey kısmındaki dik çarşaktan çıkarlar. Biz az bilinen daha kolay daha kısa bir rotadan çıkacağız. Bu yüzden resimde görünen batı rotası beli diye adlandırdığım bele doğru çıkışa başlıyoruz.
Bele çıkarken gps verilerine bağlı kalmanız gerekmez patika gibi bir yol yok bildiğiniz küçük kaya parçalarından oluşan çarşak yol, Adem biraz aşağıdan ilerlerken biraz biraz daha yukarılara çıkmışım. Çarşaklı yoldan Batı beline çıktığımızda saat 10:26 olmuştu. Pansiyondan buraya 2 saat 55 dk. da geldik. Adem tek olsaydı 1,5 saat te gelirdi. Belde 5-10 dk lık bir moladan sonra Tırmanışın bana göre en kritik yerine geldik tam hatırlayamıyorum ama yaklaşık 15-20 metrelik çokda zor olmayan bir kaya tırmanışı ile dağın güney yamacına geçiş yaptık. Tırmanış zor değil ama inişte biraz daha dikkatli olmakta fayda var. Güney çanağına vardığımızda saat 10:47 olmuştu. Buraya kadar işaret ve taşbaba yok, siz dilerseniz belli aralıklarla kendi taş babalarınızı yapabilirsiniz.
Foto: Serdar Yeşilyurt
Güney çanağın da da rotada belirtildiği gibi aşağı kısma inmeden çarşaklı ve kayalı yerlerden geçerek zirveye doğru yöneldik. Zirveyi gördüğümüz noktaya geldiğimizde saat 11:27 olmuştu. saat 11:40 da zirvedeydik. Avusor simge pansiyondan Zirveye ulaşmamış 4 saat sürdü. 15-20 dk zirvede zaman geçirdikten sonra saat 12.00'de inişe geçtik. Aslında iniş için geldiğimiz rotayı kullanacaktık ama sırf meraktan dolayı kuzey çarşağından inmeye karar verdik. Son derece dik bir çarşak. bize fazladan 1 saat zaman kaybettirdi. 12:00 da başlayan dönüş sonunda 15:30 da dargovite 16:20 de Simge pansiyona vardık.
Tavsiyeler tespitler: Bu zirve için Kamplı etkinliğe gerek yok Çadır mat tulum vb malzemelere gerek yok. 15-20 litrelik bir sırt çantası işinizi görür. Aracınız yoksa Ayder'den Avusora günde 2-3 defa dolmuş kalkıyor. Dolmuş sizi en erken 10:00 gibi Avusora ulaştıracaktır bu yeterli olmazsa Avusor'a geç saatte varırsanız pansiyonda bir gece misafir olabilirsiniz. Rehberlerin dediği gibi sabah 4 de karanlıkta kalkıp 5 te zirveye gitmeye gerek yok, onlar genelde grup çıkardığı için gruptaki yavaş ilerleyen kişileri düşünerek o kadar erken çıkıyorlar ayrıca sabahları sis olmasa bile Ayder tarafından gelen sis öğleden sonra yaylaları sarıverebilir. Bu zirve için bana göre hava açıksa en geç 10:00'da yola koyulmak gerekir, biz Simge Pansiyon'dan 7:30'da çıkışa başladık. Zirve öncesi sırt çantama 2 litre su aldım kişiye göre su ihtiyacı değişebilir, bunu dışında atıştırmalık birşeyler yağmurluk yedek tişört vb şeyler aldım. Dargovite gelmeden ve geçtikten sonra 2-3 yerde su alma imkanı var. Hava yağmurlu ve sisli ise çıkışı tavsiye etmiyorum.
Eğer daha önceden Kaçkarlarda herhangi bir zirve faaliyeti yapmamışsanız Altıparmak ilk tercih olmayabilir, bana göre daha basit olan Kemerli Kaçkar tecrübe kazanmak amaçlı tercih edilebilir. Her durumda yanınıza rehber almakta fayda olabilir. Altıparmak ve Kemerli Kaçkar çıkışları için Avusor Simge Pansiyon rehberlik hizmet vermektedir. Rehberlik fiyatları diğer zirvelere çıkış yapan rehberlere göre oldukça uygundur. Yanınızda birileri olması gerekmiyor benim gibi tek başınıza Avusora ulaşmanız yeterli. Pansiyon konaklama ücreti sabah akşam yemeği dahil 70-80 lira civarındadır.
Reşit KESİCİ: 0535 366 29 98 Adem KESİCİ: 0538 885 41 81 Ardeşen irtibat: 0542 798 53 53
Dağ kuluplerine göre klasik rota denilen Kuzey rota bana göre son tercih olmalı inerken bir hayli zorlandığımız bu çarşakta çıkış yapmayı hayal edemiyorum. Bizim çıktığımız Batı rotası diye adlandırdığım rota çıkış ve iniş için gayet uygun. Bu dağın asıl ana rotası Hızarkapı ya inip Libler gölünden yapılan çıkışlarmış. Bizim bu rotayı Ahmet bey denemiş ve kestirmeden Güney çanağına ulaşmış. Dağ kulüplerinin bu rotadan haberi olmayabilir, Altıparmaklara zaten KDRK dışında çok nadir toplu çıkış düzenleniyor, KDRK da dağcılık şenliği kapsamında 4-5 yılda bir Altıparmaklara geliyor.
Ağustos ayı bu faaliyet için en ideal aydır.
Altıparmak Dağı Kaçkar Dağları'nın KuzeyDoğu kısmında Kaçkar Yaylası'nın bulunduğu Kaçkar Vadisi'nin en uç kısmında yer alır.
Altıparmak Dağları kuzeyden bakılınca muhteşem gözükmektedir. Bu açından, her biri ayrık duran birçok kaya kulesinden oluşmuş bir dağ izlenimi verir. Ancak güney yamaçtan bakılınca dağ, yekpare, büyük ve daha ulaşılabilir bir manzara sunmaktadır. Fazla Turist çeken bir bölge değildir.
Bu klasik rotanın Kuzey'den Yukarı Kaçkar Yaylası tarafından da çıkışı mevcutdur kuzey rotada güney çanağına çıkar ve güney rotasına girilir.
Bu yüzde yer alan çarşaklı rotadan nisbeten kolay bir tırmanış yapılabilmektedir. Buradaki yürüyüş rotası sayesinde Barhal ve civar yaylalardan gelen birçok köylü vatandaş zirveye çıkmış ve hatta metal bir zirve kutusu da yerleştirebilmişlerdir. Sonuç olarak, bu zirvenin klasik rotasını dağcılar değil köylüler aşındırmıştır denilebilir.
Foto: Serdar Yeşilyurt
Dağın güney yüzürotası için ideal başlangıç yeri dağın güneyinde ve 2700 metre yükseklikte yer alan Libler Gölü'dür. Gölden kuzeye ilerlenip çarşaklı, kayalık ve yeşillik sırtlar arasında iki kaya seti arasına çıkılarak, dağın güney yüzünün alt kısmını oluşturan kayalık, çarşaklı arazinin tabanına varılır. Dikçe bir çarşak - büyük taş - basit kaya tırmanışı etabı sonrasında, dağın güney duvarının alt kısmının eteğindeki büyükce bir dağ çanağına varılacaktır. Bu çanağın kenarlarında daima kar bulunabilir. Biraz doğuya yönelinerek belirgin bir çarşak kulvarı izlenirse, yaklaşık 3400 metre yükseklikteki kayalık sırt hattının üzerine varılacaktır. Burası biraz karmaşıktır ve ana zirveyi bulmak uğraştırıcı olabilir. Ancak kar yoksa taşlar arasında bazen belirgin olarak gözüken çarşak patikasınını da izleyebilirsiniz. Esas zirve sırt hattından 40 metre kadar daha yüksekte, sivrice ve geniş bir kaya kulesinin üzerindedir. Basit ama boşluk hissi veren bir tırmanışla (II-III derece) zirveye kısa sürede ulaşılabilmektedir.
İniş aynı rotadan yapılabilir. Tırmanışa kamp yerinden 4-6 saat ayrılmalıdır. İnişe de 3-4 saat ayırmak uygun olacaktır. Kamp yeri olan gölden tırmanış yüksekliği 750 metredir.
Kar yoksa KASK dışında hiçbir teknik malzemeye ihtiyaç olmayacaktır. Rotada kar veya buz olması halinde, buz kazması ve belkide bir çift krampon gerekebilir. Buna rağmen son dik etapda tecrübesiz tırmanıcılara, özellikle inişte emniyet almak iyi bir fikirdir.
Altıparmak (Liblin) Dağı 3472
-
- Mesaj Panosu Yöneticisi
- Mesajlar: 83
- Kayıt: 10 Şub 2009 23:12