Verçenik Dağı 3709 m. 2013-2021

Altıparmak, Bulut, Verçenik, Kavrun Dağları zirve tırmanış rotaları, tavsiyeler, zirve notları.
Cevapla
yseferoglu
Mesaj Panosu Yöneticisi
Mesajlar: 83
Kayıt: 10 Şub 2009 23:12

Verçenik Dağı 3709 m. 2013-2021

Mesaj gönderen yseferoglu »

VERÇENİK ZİRVE 26 TEMMUZ 2021
Ekip: Ayşe Kaplan Kalkan, Recep Kulaber, Yılmaz SEFEROĞLU, Çayeli Doğa Sporları Kulübü

Foto Albüm: http://www.kackar.org/dosyalar/vercenik2021/

Video: https://www.youtube.com/watch?v=cUEvjRjt6jI

Gps: http://www.kackar.org/dosyalar/gps/vercenik2021.zip

Faaliyet Özeti:
Rize Çaydosk kulübünün davetiyle kendimi 3. kez Verçenik Dağı'nda buluyorum. Bu bahane ile olası bir kış tırmanışı için ciddi bir inceleme yapmayı da düşünüyorum. 27 Temmuz Salı günü 50 kişilik şenlikte yaklaşık 20 kişi ile zirve yoluna çıkıyoruz 3 kişi bir süre sonra dönüş kararı alıyor. Hava kapalı ama yukarısı açık olacak gibi bir his var içimde. 07:15 gibi baca nın oradaki yan geçişe ulaşıyoruz. Zirveye ulaştığımızda saatler 08:20 hava açık foto çekip inişe geçiyoruz. Bacayı iple inerken son 1 2 kişi kala dolu başladı, neyse ki sorunsuz faaliyeti tamamlıyoruz.

Resim

Resim

Resim


VERÇENİK ZİRVE 11 AĞUSTOS 2013
Ekip: Yılmaz SEFEROĞLU, Bülent ERKAN, Kocaeli Dağcılık
Teknik Malzeme : Kask, Emniyet Kemeri, Karabina, Sikke, İp, yardımcı ipler

11 Ağustos 2013'de gerçekleştirdiğimiz faaliyetin

Foto: http://www.kackar.org/dosyalar/vercenikzirve

Video: https://www.youtube.com/watch?v=2aP2BO775cg

Gps: http://www.kackar.org/dosyalar/gps/vercenikzirve.zip

Dağın klasik ve zirveye en kolay çıkış sağlayan rotasıdır ancak içerdiği belirgin tehlikelerde vardır. Bunlardan en önemlisi taş düşmedir.
Büyük Göl'den bakılınca Verçenik Dağı'nın güneybatı kar kulvarı gözükmek çünkü derin bir yarık içinde yer alır. Kulvarı bulmak için esas zirve, yani en güneydoğuda yer alan kütlesinin hizasına gelinmelidir. Buraya ulaşırken çok ilginç bir taşlık araziden geçilir. İnsan büyüklüğünde koca taşlar içerem oturmuş bir taşlık zeminden yarım saat kadar hafifçe yükselerek yan geçtikten sonra, yukarı bakınca sağ tarafında çürük gözüken bir kule olan kulvar girişi göze çarpacaktır. Özellikle mevsim başlarında (Temmuz) kulvarı tespit etmek daha kolay olacaktır. Çünkü bu dönemde içi karlı olur. Ancak mevsim ilerleyince, özellikle az yağışlı bir sene olmuşsa kar tamamen eriyip, çarşaklı - kayalı bir kulvar ortaya çıkartacaktır. Bu da hem bulunması hem de çıkması açısından daha sorunlu bir durum oluşturur.

300 m. kadar, kar varsa 35-40 derece eğimli, kar yoksa kısa dik, çürük kaya etapları ve bol döküntü içeren kulvarı tırmanın. Bu aşamada önünüzde kimsenin olmaması bir avantajdır çünkü kulvar önden gidenlerce adeta taş bombardımanına tutulmaktadır. Kulvarın daralıp biraz sıkıştığı bir yer var, bir V çentiğidir ve arkası dağın doğu yüzü ve kulvarına açılmaktadır. V çentiğine tamamen çıkmadan 5-10 m. önce, sağ yanda giden kayalık kulvar göze çarpacaktır. Bu kulvara ulaşmak için basit ama çürük ve boşluklu bir tırmanışla (II-III derece) 10 m. kadar yan geçin. Kulvar içine girince tırmanış rahatlar ama çürüklük azalmaz.
Bazı yerlerde dar, bazı yerlerde daha geniş olan kaya kulvarları emniyet almadan da tırmanılabilir. Kar kulvarının bitiminden zirveye kadar son etapları hafif boşluklu bir sırt olmak üzere 150 m. kadar II derece basit kaya tırmanışı yapılacaktır.

Zirve, sivri ve küçük bir kaya düzlüğüdür. 360 derece görüş vardır ve gözüken gölleri saymak zamanınızı alabilir. (toplam 30'un üzerinde göl vardır) Verçenik Kaçkar Kavrun Dağı'na oranla daha az çıkılan bir zirvedir çünkü hem daha uzaktır hemde daha zordur. Verçenik klasik rota tırmanışında tecrübesiz tırmanıcılar boşluk hissinden korkup paniğe kapılacağı için onlara iple emniyet almak gerekebilir ama bunun bir kötü yanı ipin sürekli taş düşürmesidir. Bu tırmanışta rota üzerinde birbirinden uzak iki veya fazla ekip olarak tırmanmak tehlikelidir. Düşürülen taşlar tek ve birbirine bağlı kar - kaya kulvarını izlediği için böyle bir hata yapılmamalıdır. Hatta son zamanlarda yine gündeme gelen bir hata da, kulvarda kar varsa ipe girip 4-6 kişilik gruplar halinde bağlı tırmanmaktır. Bu ancak geniş ve yatık, buzul çatlaklı alanlarda uygulanması gereken bir yöntemdir. Bu şekilde dikçe bir kulvarda tırmanıcılardan birinin düşmesi, hepsini düşürecektir. Gerekiyorsa lider tırmanış ve sabit hat sistemi uygulamalı, ipe hep birlikte bağlanma böylesi dikçe kulvarlarda asla uygulanmamalıdır.

Verçenik zirvesinden iniş aynı rotadan yapılır, serbest olarak gerçekleştirilebilir. Ancak kar kulvarının üst kısmında ip inişi için sikkeler vardır, bunlarda kullanılabilir. Kar kulvarına girildikten sonra, burası mümkün olduğunca hızlı inilip, bir an önce terk edilmelidir.

Verçenikde Temmuz ve Ağustos aylarında 3000 metrenin üzerinde dolu, kar görülmesi normaldir. Dolayısıyla tırmanışlara çok erken başlanıp geç vakte kalmadan bitirmek tırmanış güvenliğinde önemli yer tutar.
Verçenik Dağı'na klasik rotadan tırmanış normal bir ekip için 4 ila 8 saat arasında zaman alacaktır. 2 saat civarındaki sürelerde de tırmanılmıştır, rotayı bitirip dönemediği için bir gece zorunlu bivak yapmak zorunda kalan ekiplerde olmuştur.

2600 m. yükseklikteki Verçenik Yaylası'ndan zirveye yükseklik yaklaşık 1100 m. dir. 3000 m. deki büyük gölden ise rota yüksekliği 700 m. civarındadır. Kar kulvarı ve kaya kulvarı ise toplam 450 m. civarındadır.
Bu tırmanış için gereken malzemeler ekibe göre değişmekle birlikte, 50 m. lik dağ ipi, bir kaç sikke, çekiç ve uzun perlonbant halkaları, buz kazması ve krampon kullanmak gerekecektir. KASK kullanmadan bu tırmanışa girişmek ise hayati risk taşır. (Tunç Fındık)

Resim
livan08
Mesajlar: 6
Kayıt: 13 Tem 2013 14:01

Re: Kaçkar Verçenik Zirve - 11 Ağustos 2013

Mesaj gönderen livan08 »

bekliyoruz fotoları
yseferoglu
Mesaj Panosu Yöneticisi
Mesajlar: 83
Kayıt: 10 Şub 2009 23:12

Re: Kaçkar Verçenik Zirve - 11 Ağustos 2013

Mesaj gönderen yseferoglu »

Fotoları ekledim, gps verileri ve kısa bir faaliyet raporunu da bir kaç gün içinde ekleyeceğim.
livan08
Mesajlar: 6
Kayıt: 13 Tem 2013 14:01

Re: Kaçkar Verçenik Zirve - 11 Ağustos 2013

Mesaj gönderen livan08 »

fotoğraflar çok güzel.hafta sonu gitmeyi planlıyorumda .verçenik yaylasından kamp kurduğunuz gölün mesafesi zaman olarak ne kadar sürer.ayrıca çamlıhemşinden verçenik yaylası 60 km , araçla saat sürer?şimdiden teşekkürler.
yseferoglu
Mesaj Panosu Yöneticisi
Mesajlar: 83
Kayıt: 10 Şub 2009 23:12

Re: Kaçkar Verçenik Zirve - 11 Ağustos 2013

Mesaj gönderen yseferoglu »

Çamlıhemşin den Verçenik Yaylası araçla yaklaşık 2-2,5 saat sürmektedir, Verçenik Yaylası'ndan kapılı göller yaya 1,5-2 saat kadar sürmektedir. Ayrıca belirtmek isterim 4 Eylül Çarşamba 2013 zirvelere ilk kar düştü.


En son yseferoglu tarafından 17 Eki 2021 18:05 tarihinde darbelendi.
Cevapla